Luizenbrigade

Afgelopen jaar zijn we gestart met een nieuw protocol hoofdluis op school. Een omschakeling die voor iedereen even wennen en zoeken is hebben we gemerkt.

Daarom leggen wij het protocol graag nog een keer aan u uit.

Het protocol

Elke 1e week na vakantie OF na melding luis in klassenapp of door leraar controleert u als ouder uw kind(eren) of ook zij luizen/neten hebben. Als u luizen/neten vindt bij uw kind, brengt u in ieder geval de leraar en het liefst ook de overige ouders via de klassenapp op de hoogte.

Het is en blijft belangrijk dat er openheid is binnen een groep wanneer een kind luizen heeft. Hoe vervelend ook, het is heel normaal als uw kind luizen heeft. Bijna elk gezin maakt het minstens één keer mee. Geef dat ook vooral aan bij uw kind als hij/zij luizen/neten heeft. Als bekend is dat er luizen in de klas aanwezig zijn, kan iedereen er rekening mee houden en verdere besmetting voorkomen.

Stelt de leraar vast dat de luizen hardnekkig in de klas aanwezig blijven, kan de leraar contact opnemen met de luizencoördinatie voor verdere advisering en monitoring. Vanaf dit moment kan de luizencommissie de controle voor deze klas overnemen en in de gaten houden of de kinderen goed behandeld worden en eventueel aanvullende advisering geven waar nodig.

Een luizen/netenprobleem in de klas is alleen onder controle te krijgen als alle ouders hieraan meewerken.

De behandeling

Heeft uw kind luizen, behandelt u uw kind het beste volgens de natte kam methode.
Deze is goedkoop, zacht voor de hoofdhuid en preventief te gebruiken. Daarnaast is hij het meest effectief als het gaat om het verwijderen van luizen.

Met nat-kam methode bedoelen we een reeks van 4 beurten op 14 dagen (d.w.z. om de 3 à 4 dagen) die dienst doet als behandeling. Je gebruikt een goede luizenkam en een gewone conditioner of balsem die op nat haar wordt aangebracht. De luizen zijn door het vocht en de conditioner niet meer in staat om te bewegen. Ze blijven in het schuim kleven. Daardoor wordt het makkelijker om luizen uit te kammen met de luizenkam.

Maak het haar zeer nat. Het kind zit eerst voorovergebogen. Breng zeer veel conditioner op het haar aan (gewoon instrijken, niet draaien).Kam met een gewone kam van achter naar voor tot er geen knopen meer in het haar zitten. Kam met een luizenkam van achter naar voor (dus van de nek naar het voorhoofd). Kam tegen de schedelhuid aan (richting: start aan het ene oor en schuif na elke kambeweging een stukje op tot je bij het andere oor komt). Veeg de kam na elke kambeweging af aan het keukenpapier en controleer op luizen. Je ziet ze mooi zitten tegen de witte achtergrond. Zitten er luizen in de kam, verwijder ze dan met een tandenstoker.

Het kind gaat nu rechtop zitten. Spoel de conditioner uit het haar. Laat het haar zeer nat. Hoe natter hoe beter.

Kam met een gewone kam van voor naar achter. Kam met een luizenkam van voor naar achter (dus van het voorhoofd naar de nek). Je kamt tegen de schedelhuid aan (richting: start aan het ene oor en schuif na elke kambeweging een stukje op tot je bij het andere oor komt). Veeg de kam na elke kambeweging af aan het keukenpapier en controleer op luizen. Leg de kam na behandeling minstens 30 minuten in ontsmettingsmiddel.

Neten: Neten kun je het beste met de nagel(s) verwijderen. Neten laten niet los met alleen maar kammen.

Wel laten ze sneller los als je eerst conditioner of eventueel azijn hebt gebruikt. Als je als ouder zeker wilt zijn dat je de neten verwijderd hebt, kun je eventueel bij je eigen kind de betreffende haar eruit trekken na overleg met je kind.

Wat te doen bij vragen of twijfel

Mocht u vragen hebben of twijfelen of uw kind luizen/neten heeft, dan kunt u altijd terecht bij de luizencommissie. U kunt contact opnemen met de Luizencoördinatoren per mail via ivar.gea@gmail.com.

Het luizenprotocol en de behandeling vindt u ook op de website: https://www.kbszandberg.nl/ouders/luizenbrigade/.