Adoptieproject

Het werk van Zr. Redempta Bogers in Brazilië

Zuster Redempta

Sinds geruime tijd steunt Kbs de Zandberg door middel van allerlei activiteiten het werk van Zuster Bets Bogers in Brazilië. Hierbij valt te denken aan inzamelingsacties, een zomermarkt, een kerstmarkt etc. Wij vinden dan ook dat zij een speciaal plekje op onze website verdient waarin wordt uitgelegd wat zij zoal doet voor de kinderen aldaar. Ze is afkomstig uit Bavel werkt al sinds 1962 in de binnenlanden van het Noordoosten van Brazilië.

Ze is begonnen met moederclubs. Geeft lessen in hygiëne en leert de

moeders kleren maken voor het gezin of om op de markt te verkopen, waardoor ze eten voor het gezin kunnen kopen.

Daarvoor heeft zij zes handnaaimachines (gekregen van mensen uit Nederland). Zij werkt in zes dorpjes in het binnenland waar, voordat zij daar kwam, nog niets was. Geen water, geen elektriciteit, geen school. In ieder dorpje heeft zij nu een crèche gebouwd.

Ze heeft grond aangekocht, bouwtekening gemaakt, metselaars en timmerlieden ingehuurd. Tafeltjes, stoeltjes, bedjes laten maken. Kortom: alles.Ze heeft bij iedere crèche een waterreservoir laten metselen en een waterwagen gekocht om deze reservoirs te bevoorraden. Intussen is het zo dat de staat bezig is waterleiding en elektriciteit aan te leggen in grote delen van het binnenland, dus het gaat vooruit.

Crèche Braziië

In die zes crèches samen zijn nu iedere dag 540 kinderen van 0 tot 7 jaar. Zij komen ’s morgens, worden gewassen, krijgen te eten en gaan ’s avonds weer naar huis. Intussen kunnen hun moeders meewerken op het land. Het eten voor al die kinderen in de crèches verzorgt Zr. Bogers zelf. Soms slacht ze een varken, ze gaat naar de markt en heeft bananen-, mango- en sinaasappelbomen geplant. Dan rijdt ze met een bestelauto

(gekregen van de MIVA) iedere dag de crèches langs. Daarbij heeft ze nog 70 straatkinderen, die nog moeten leren hoe ze een kam of een tandenborstel moeten vasthouden.

Verder heeft Zr. Bogers in Tapere (een groter dorp, dat centraal is gelegen ten opzichte van de kleinere dorpjes in de omgeving) een school gebouwd, waar nu 700 kinderen op zitten. Het onderwijs is te vergelijken met ons basis- en voortgezet onderwijs. Er wordt in dagdelen lesgegeven. ’s Morgens, ’s middags en ’s avonds een groep. De meeste studenten worden betaald door Nederlandse gezinnen, zogenaamde adoptiestudenten.

Opbouw adoptiecentrum

Veel van die studenten worden later leerkracht of verpleegkundige, zodat ze een heel gezin kunnen onderhouden. Zij zijn dan vaak de trots van de familie. Als er één kind in een gezin heeft gestudeerd, heeft daar de hele familie profijt van. Jaloezie komt in een gezin dan ook niet voor.

Het lijkt heel veel wat Zr. Bets Bogers in Brazilië doet en dat is het ook.

Diegenen, die haar daar aan het werk hebben gezien, noemen haar dan ook een duizendpoot.

Voor iedereen die op wat voor manier dan ook, Zr. Bets Bogers in haar werk wil ondersteunen, bij voorbaat heel hartelijk bedankt.